AV Receiver

Geïntegreerd of standalone receiver?

Zodra we spreken over een A/V receiver dan is het in de meeste gevallen zo dat het gaat over een stand-alone apparaat dat alle signalen van bronnen ontvangt en vervolgens verstuurt naar de betreffende componenten.

Het is echter zo dat ook alles-in-één home cinema systemen, en zelfs soundbarsystemen, over een receiver beschikken. Deze zit in de meeste gevallen geïntegreerd in de speler of soundbar en beschikt over veel minder mogelijkheden en features dan een stand-alone receiver.

Wat is een A/V receiver?

Laten we onszelf eerst de vraag stellen wat een AV receiver nu precies is. Een A/V receiver is feitelijk het middelpunt van je home cinema systeem, mits je een systeem met losse componenten hebt, en ontvangt alle inkomende signalen.

Denk aan de input van een Blu-ray speler, game console, CD-speler, radio of mediabox in de vorm van beeld en/of geluid. Al deze componenten worden met een kabel verbonden met de receiver (ontvanger dus) welke beschikt over een groot aantal aansluitingen.

Vervolgens zorgt de receiver ervoor dat de signalen van deze apparaten doorgestuurd worden naar de componenten die het weer moeten geven, ook aangesloten middels een kabel.

In veel gevallen gaat het dan om een tv (of projector) en een luidsprekersysteem. De meeste receivers beschikken over luidsprekeraansluitingen voor minimaal een 5.1-kanaals (vijf luidsprekers en een subwoofer) systeem maar je kunt met een groter budget ook receivers vinden die tot wel 11.2-kanaals systemen ondersteunen. Voor het aansluiten van een display is er in de meeste gevallen minimaal één HDMI-uitgang.

Denon-AVR-X2000

De receiver is meer dan simpelweg een doorgeefluik van signalen. Een receiver beschikt namelijk ook over een versterker met decoder, iets dat je nodig hebt om audio van een digitaal (of analoog) signaal om te zetten in een versterkt signaal dat door de luidsprekers weergegeven kan worden. Daarnaast beschikken veel receivers over een geïntegreerde FM/AM (of digitale) tuner voor het beluisteren van radio.

Receivers bieden de mogelijkheid alle componenten eenvoudig met elkaar te verbinden. De tv of projector hoeft immers maar met één kabel met de receiver verbonden te worden aangezien de inkomende signalen van Blu-ray spelers, consoles en andere apparaten op de receiver binnenkomen en dus direct doorgesluisd kunnen worden. Dit scheelt extra kabels en biedt de mogelijkheid eenvoudig te schakelen tussen deze bronnen.

Features en functies

Receivers kunnen draadloos muziek ontvangen van aan NAS-server of een PC in je thuisnetwerk, kun je muziek streamen van diensten als Spotify, beeldmateriaal opschalen naar een hogere resolutie, bevindt zich op de receiver vaak een USB-poort voor het aansluiten van een smartphone of USB-stick, is er de mogelijkheid meerdere ruimten in huis te koppelen middels multi-zone of multi-room, kun je de audioweergave vaak compleet naar eigen wens en zelfs automatisch afstellen, en heb je de keuze uit verschillende surround technieken en formaten om een indrukwekkende surround-ervaring te creëren.

Zeer veel mogelijkheden

Kortom, receivers zijn in de meeste gevallen zeer geavanceerde apparaten met ontzettend veel mogelijkheden. 

AV Receivers op Apollo.nl

Bekijk alle AV receivers hier op Apollo.nl


Bron: Home cinema magazine, door Martijn Chel


Volg en like Apollo 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *